Door samen te werken met anderen, leer je veel over jezelf
Wie zijn eigen weg volgt, verdwaalt nooit

Diensten

 

Werkwijze

TreeOnderwijsIdee richt zich op het geven van advies en het begeleiden van trajecten op maat aan scholen, kinderopvang, gemeenten en andere instanties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van (hoog)begaafde kinderen. In overleg wordt bekeken waar de behoefte van uw organisatie ligt om zo samen tot een passend aanbod te komen.

Ons doel is de ontwikkeling van (hoog)begaafde kinderen naar een hoger niveau te tillen. We gaan binnen uw organisatie aan de slag met het vergroten van kennis, we bieden daarnaast praktische handvatten zodat er de volgende dag al een start gemaakt kan worden in de dagelijkse praktijk. Het borgen van deze kennis en de doorgaande lijn binnen uw organisatie staan bij ons hoog op de ladder. 

Wij vertellen u hier graag meer over tijdens een vrijblijvend gesprek.

Diensten

Op maat!

Hieronder vindt u een scala van diensten die wij aanbieden. Het aanbod op maat staat bij ons voorop. Vindt u het bijvoorbeeld juist fijn wanneer we mee in gesprek gaan met ouders, wilt u een traject aangaan van bijvoorbeeld 3 observaties in een bepaalde klas, is er een individuele leerkracht of leerling die onze aandacht nodig heeft, heeft u behoefte aan verslaglegging of een advies over een bepaald onderdeel van uw aanbod of aanpak?

Wij horen het graag, ook wanneer het gaat om iets wat we nog niet genoemd hebben of over het hoofd zagen. We komen er vast samen uit!

‚Äč

 

Studiedagen

Studiedagen

Is één van onderstaande vragen herkenbaar voor u en passend bij uw organisatie? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact op!

Wilt u samen met uw team onderzoeken waar u staat op het gebied van hoogbegaafdheid om vervolgens de volgende stap te kunnen zetten? Heeft u de koers bepaald, maar wilt u hulp bij de stappen die u vervolgens kunt zetten om dichter bij het doel te komen? Heeft u een specifiek onderdeel uitgekozen (denk aan een verrijkend aanbod of executieve vaardigheden) en wilt u uw team handvatten geven om er morgen zinvol mee aan de slag te kunnen? 

Wij verzorgen graag een studiedag of dagdeel voor uw team. In een voorgesprek bespreken we samen wat het doel is of wat er aan bod mag komen. Op een interactieve manier nemen we uw team graag mee op weg!

Aanbod

Aanbod

Het wordt zo vaak gezegd. Zorg voor een goed aanbod!

Wat is een goed aanbod voor de hoogbegaafde kinderen in je klas? Wat zijn goede en minder goede verrijkingstaken? Welke materialen kan ik het beste aanschaffen? Hoe ontstaat er een doorgaande lijn in het verrijkende aanbod? 

Allemaal vragen die ons vaak worden gesteld bij een bezoek aan school. Leven deze vragen ook bij u op school? Wij gaan graag tijdens een studiedag of vergadering met alle teamleden of een selectie daarvan op zoek naar de antwoorden!

Teamvaardigheden in kaart brengen

Teamvaardigheden in kaart brengen

Een rode draad door de school...

In de praktijk blijkt dat iedere leerkracht op zijn of haar eigen manier iets bijdraagt aan het onderwijs aan onze hoogbegaafde leerlingen. Vaak horen we in gesprekken met teams dat ‘de rode draad’ of ‘de doorgaande lijn’ gemist wordt. “We doen van alles, maar we weten van elkaar niet wat we doen en iedereen doet wat anders”.
Zou u het fijn vinden om eens door een onafhankelijk persoon in kaart te laten brengen wat de kwaliteiten van de teamleden op dit vlak zijn, wat de kwaliteiten van het team gezamenlijk zijn en wat vervolgens een rode draad door de school zou kunnen worden? Wij gaan graag met de teamleden op zoek naar hun talenten om, nadat dit inzichtelijk gemaakt is, de talenten van de leerlingen op school een boost te kunnen geven.

Executieve vaardigheden trainen met spellen.

Executieve vaardigheden trainen met spellen.

Het spelen van spellen is zéér leerzaam...

Het spelen van spellen wordt vaak gezien als een beloning. Niet gek ook, want zo brengen we het als volwassenen ook vaak. Op school moet je eerst rekenen en daarna mag je een spelletje doen. Thuis moet je eerst mee opruimen en daarna mag je een spel doen. Vaak wordt onderschat wat het belang van het spelen van spellen kan zijn. Veel executieve vaardigheden worden getraind tijdens het spelen van een spel. Kinderen leren bijvoorbeeld omgaan met het maken van fouten, ze leren zich flexibel op te stellen, ze moeten een plan bedenken en dit onthouden en ze moeten reflecteren op eigen handelen. Daarnaast worden de leerlingen behoorlijk op de proef gesteld als het gaat om emotieregulatie en respons inhibitie 

Het ene spel is hier natuurlijk meer voor geschikt dan het andere. Graag kijken wij samen met het team naar het aanbod in spellen, spelsoorten en de verschillende executieve vaardigheden die getraind kunnen worden tijdens het spelen van het spel. 

Gepersonaliseerde materialen

Gepersonaliseerde materialen

Eigen materiaal? In overleg kan het allemaal!

Heeft u behoefte aan een specifieke tool om uw onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen te verrijken? Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een spel, een gesprekstool voor leerling of leerkracht of een combinatie van deze twee. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden. Wij gaan graag met u in gesprek om samen te bekijken wat gewenst is. Wij houden van iets nieuws creëren én van een leuke uitdaging!

Ouderavond

Ouderavond

Wilt u als leerkracht ook eens achterover leunen bij een ouderavond?

Bent u als school bezig met hoogbegaafdheid, executieve vaardigheden, mindset of een onderdeel hiervan en wilt u graag ouders informeren over het hoe en waarom van uw inspanning op dit vlak? Dan komen wij u graag ondersteunen bij het voorbereiden of uitvoeren van deze ouderavond. 

Mind full of Mindful?

Mind full of Mindful?

Het vasthouden van aandacht is voor veel kinderen lastig...

Ook bij hoogbegaafde kinderen komt het voor dat zij het moeilijk vinden hun aandacht bij het hier en nu te houden. Er komen gedurende de dag heel veel prikkels binnen, die zij vaak kunnen linken aan een heel netwerk van informatie in hun hoofd. Zij ervaren dit als ‘druk’ of ‘onrustig’ en raken de focus kwijt. De focus om te werken, tot leren te komen of de rust te vinden om te ontspannen. 

Eenvoudige, kindgerichte mindfulness oefeningen, kunnen de kinderen helpen in het hier en nu te blijven en hun hoofd en lijf te verplaatsen van de doe-modus naar de zijns-modus. Even een moment van ontspanning om daarna weer verder te kunnen. Kinderen worden zich meer bewust van hun lijf en zijn in staat gewone dagelijkse zaken met meer aandacht te doen. 

Vraag gerust naar de mogelijkheden. Wij helpen graag bij het maken van de switch van mind full naar mindful!

Abonnement

Abonnement

Vaker gebruik maken van onze diensten?

Soms is het fijn wanneer er iemand even meekijkt. Een half uurtje samen naar de materialen voor de hoogbegaafde leerlingen kijken. Wat is zeer of minder geschikt en waarom precies? Een korte observatie in de klas om vervolgens samen te bespreken wat helpend is voor de hoogbegaafde leerlingen en wat misschien nog toegevoegd kan worden aan het aanbod of de manier van werken. Een telefoongesprek om even een vraag te stellen zodat je weer verder kunt. Een persoon die deelneemt aan een vergadering om samen op de juiste koers te blijven. Wij bieden graag een abonnement aan. Met dit abonnement kunt u (ongeveer) 10 uur gebruik maken van onze diensten. Het abonnement is het hele schooljaar geldig, het hele team mag er gebruik van maken en de uren zijn inzetbaar op een manier zoals bijvoorbeeld hierboven beschreven. Vraag gerust naar de mogelijkheden!

Peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

Peuterspeelzalen en kinderdagverblijven

Vroegsignalering is van 'levenslang' belang...

Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen zien de kinderen al op jongere leeftijd. Ook hier en soms zelfs vooral hier, zijn al kenmerken van hoogbegaafdheid zichtbaar. We spreken hier over kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Het belang van vroegsignalering moet niet onderschat worden. Hoe eerder gesignaleerd wordt, hoe eerder in kaart gebracht kan worden wat het kind nodig heeft, waardoor het kind goed ontvangen kan worden op de basisschool en de kans op onderpresteren of opvallend gedrag minder groot wordt. 

Heeft u behoefte aan meer informatie of wilt u samen met ons bekijken hoe u het aanbod voor de kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong vorm kunt geven, neem dan contact op voor de mogelijkheden. Wij denken graag met u mee!

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

"We hebben we een studiedag gehad met het team waarbij we gestart zijn met het in beeld brengen van wat we allemaal al doen op het gebied van excellentie. Vervolgens hebben we gekeken waar onze talenten en valkuilen zitten op dit gebied en hebben we de mogelijke ontwikkelpunten voor volgend schooljaar bepaald. Het geheel werd op een goede manier begeleid door TreeOnderwijsIdee."

Het Toverkruid

Het Toverkruid